3 TIPS VOOR EEN SUPER GEZOND GEBIT

We horen en lezen zóveel dingen over ons gebit, maar hoe zit het nou precies? Hoe poets je nou écht het best je tanden? En hoe goed is het eigenlijk om de hele dag met je tandenstokers in de weer te zijn? Yara van de Belt, mondzorgkundige bij Rademakers & Kinsbergen deelt haar kennis.

1. Zó poets je je tanden het best

Rule number one: poets je tanden altijd met een elektrische tandenborstel. Hierdoor verlaag je de kans op gaatjes en tandvleesontstekingen aanzienlijk. Ga altijd voor de spiegel staan. Begin dan aan één kant – bijvoorbeeld rechts – en zorg dat je vervolgens al je tanden aan de binnenkant, buitenkant en bovenop meepakt. En vergeet vooral de overgang van tanden naar tandvlees niet! Iedere elektrische tandenborstel heeft een eigen handleiding. Met de Philips Sonicare moet je namelijk wel een poetsbeweging maken en bij een Oral B van Braun moet je de borstel juist stil houden. Bekijk als tip deze Youtube tutorial over de Sonicare, waar wij echt fan van zijn! https://www.youtube.com/watch?v=WPfHqPY5_7Y

Om je glazuur niet te beschadigen, is het verstandig niet veel meer dan twee keer per dag te poetsen. Let wel: poets echt twee keer per dag! Bacteriën in je mond die gaatjes veroorzaken, worden weliswaar pas schadelijk na 48 uur, maar de conditie van je tandvlees is minstens net zo belangrijk. En een frisse adem toch ook? ????

Wacht na het eten minimaal een uur voordat je je tanden poetst zodat je het glazuur niet aantast. Dus ‘s ochtends voor het ontbijt poetsen en ‘s avonds nét voor het slapen gaan. Kun je het écht niet laten je tanden vaker te poetsen? Bijvoorbeeld omdat je een leuke date hebt… Zorg dan dat je je mond eerst goed spoelt met water en poets daarna pas je tanden.

2. Tandenstokers vs. flosdraad

Tandenstokers houden je tandvlees super gezond, terwijl flosdraad weer gaatjes tussen je tanden voorkomt.

Tell me more! Tandenstokers masseren je tandvlees en verwijderen de bacteriën tussen je tanden, waardoor je je gebit en tandvlees schoon en gezond houdt. Flosdraad haalt bacteriën weg daar waar je tanden en kiezen tegen elkaar aanzitten en je met tandenstokers onmogelijk bij komt. Flossen kan ook goed zijn voor je tandvlees, denk bijvoorbeeld aan kiezen die erg dicht op elkaar staan, daar kom je met een tandenstoker niet tussen. Let wel, je hebt voor flossen 2 handen nodig, wat betekent dat je het wat minder snel in openbare gelegenheden kunt gebruiken (wat dacht je in je favoriete restaurant, daar wil je no way gespot worden druk in de weer met je flosdraad…).

We adviseren daarom om je tandenstokers altijd mee te nemen in je tas en een klosje flosdraad op je nachtkastje te bewaren naast je bed.

3. Frisje? Vraag om een rietje!

Dat frisdrank niet goed is voor je tanden, weten we allemaal! Als je het dan écht niet kan laten, is het beter om je frisje met een rietje te drinken. Skip je de frisdrank liever voor een sapje? Houdt er dan rekening mee dat er in sap veel zuur zit, wat schadelijk is voor het beschermlaagje op je tanden. Wist je dat je voor je tanden maar maximaal 6 eet/drinkmomenten op een dag mag hebben? Wanneer je een frisje, sapje, melk, stuk fruit, koekje of ander tussendoortje eet of drinkt let er dan op dat je dit soort eetmomenten zoveel mogelijk bundelt. Dorst gekregen? 😉 kraan- of mineraalwater is your friend! Dit kan je namelijk de hele dag door drinken!

Nieuwsgierig geworden? Of twijfel je of jouw mondhygiëne wel op peil is? Bij een mondhygiëne behandeling geeft Yara je graag advies en uitleg, helemaal afgestemd op jouw gebit. Klaar om een afspraak te maken? Go for it!

Andere behandelingen

Tanden bleken

Bij Rademakers & Kinsbergen zijn er verschillende methodes om uw tanden te laten bleken.

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren bij uw tandarts moeten terugkomen.