5 VRAGEN AAN IMPLANTOLOOG PAUL GAZELLE MEERBURG

De één komt binnen met een afgebroken tand, de ander met een compleet afgebroken gebit. Paul Gezelle Meerburg, tandarts bij Rademakers & Kinsbergen, is gespecialiseerd in het zetten van implantaten. Sinds 2011 heeft hij zich gespecialiseerd in implantologie en hij weet ons dan ook alle ins & outs te vertellen. Klaar om wat kennis op te doen? Wij stelde hem vijf vragen.

1. Implantologie: wat houdt dit precies in?

“Implantologie is kortgezegd het vervangen van één of meerdere tanden door een implantaat. Een implantaat is eigenlijk een schroefje dat wordt geplaatst in het kaakbot op de plek waar eerder een tand zat. Voor deze behandeling zal dus alleen worden gekozen wanneer een tand volledig verloren is. Het klinkt vrij ingrijpend maar dat valt reuze mee, dit gebeurt namelijk onder plaatselijke verdoving. Een implantaat kan in sommige gevallen direct na het trekken van een tand geplaatst worden. Helaas is dit niet altijd mogelijk, er zal dan een tijdelijke brug of een plaatje (kleine prothese) worden gemaakt om de ruimte waar de tand zat op te vullen. De napijn van de behandeling is gering, een paracetamol is meestal voldoende. Reken wel op een beurs gevoel in het gebied waar het implantaat is gezet voor 2-3 dagen.”

2. Ik kom in aanmerking voor een implantaat, wat nu?

“Het plaatsen van een implantaat gebeurt in 1 behandeling, maar je bent pas echt klaar na ongeveer 3 behandelingen. Het implantaat moet eerst inhelen dit duurt c.a. 10 weken, daarna wordt er een afdruk gemaakt van de kaak. Op basis van de afdruk wordt de kroon gemaakt, dit gebeurt in ons eigen tandtechnisch laboratiorium. Het maken van een kroon duurt ongeveer 3 weken, waarna de kroon tijdens de laatste afspraak geplaatst kan worden. Daarna worden uiteraard nog halfjaarlijks controles ingepland, dit is vooral bij een implantaat erg belangrijk.”

3. Je hebt dus ook kronen… Wat is het verschil?

“Een kroon kan worden geplaatst op de eigen tand maar ook op een implantaat, de zogenoemde implantaatkroon. De kroon op een implantaat is eigenlijk de tand die je ziet boven je tandvlees, terwijl het implantaat daaronder in het bot zit. Een reden om een kroon op een tand te plaatsen is wanneer de tand dusdanig verzwakt is dat er groot risico is op breuk, bijvoorbeeld wanneer er een wortelkanaalbehandeling is gedaan of wanneer er grote restauraties in zitten. Hierover kan mijn collega Lisette Rademakers meer vertellen in een volgend blog.”

4. Waarom een implantaat bij tandartsenpraktijk Rademakers & Kinsbergen?

“Bij ons wordt op kwaliteit niet bezuinigd, wij werken met de beste producten en merken! Wij hebben een mooie én schone praktijk, alles is bij ons via de nieuwste touch-free technologie geïnstalleerd, hierdoor kunnen we geheel steriel werken.  Onze implantaten zijn van Nobel Biocare en Zimmer, dit zijn de ‘Rolls Royce’ onder de implantaten. Ze moeten natuurlijk wel een levenlang mee gaan!”

5. Kunnen we nog een leuke tandarts-tip van je krijgen?

“Ga voor BlueM tandpasta! Deze is namelijk ontwikkeld door een team implantologen en kaakchirurgen. Tandpasta van BlueM bevat een actieve zuurstof uit onder andere honing. Het normaliseert en controleert schadelijke bacteriën in de mond. Omdat de tandpasta fluoride-vrij is, is ‘ie perfect geschikt voor de verzorging van implantaten.”